Mr Boeing

Poate ca Seattle nu o fi cel mai turistic oras din America dar există cel putin 3 mari nume legate de el. Va garantez ca la orice om de pe planeta ii spune ceva numele astea:)

Unul dintre ele e Boeing. Cand mister Boeing a infiintat uzina la Seattle acum mai bine de 100 de ani de ani nu-si imagina probabil ce mastodonti va ajunge sa creeze in viitor. Uzina se viziteaza, nu toata, doar partea cea mai interesanta adica hala de asamblare. Cea mai mare cladire (ca volum) din lume, in care dupa spusele ghidului ar intra tot Disneylandul din Florida si inca ar mai ramane loc. Sau toate terenurile de fotbal din Canada.

Fotografiile sunt interzise, ni se repetă asta de cateva ori, cu insistenta, nu avem voie cu nici un obiect personal, orice geanta, rucsac sau bagaj se lasa la intrare sau in masina. Motivul oficial este ca obiectele pot fi scapate din mana de la balcon si ca pot distruge masini foarte scumpe, fapt care s-a petrecut acum cativa ani. Motivul neoficial nu-l stiu dar e simplu de ghicit. Vizita incepe cu un film de 10min inspre gloria Boeing si a celor care lucrează acolo. Un polițist ne repeta la sfârșitul filmului avertismentul cu telefoanele, ca poate am uitat vreunul prin buzunare din « greseala » si asa aflam ca fabrica are propria politie! Apoi autobuzul ne lasa in fata hangarului cat disneylandul si ghidul ne conduce printre tuneluri si ascensoare la balcoanele de unde se vede un lego urias care incepe sa ia forma unui avion. Un 747 tocmai e gata sa plece spre locul unde o sa-si schimbe culoarea din verde galbui (asta e vopseaua antirugina pe care o folosesc in timpul asamblarii) in alb, doua 777 le vor urma in curand iar la sfarsitul vizitei celebrul dreamliner despre care ni se spune ca forma aripilor a redus turbulențele cu 70%. Acum imi amintesc ca asta era avionul chinezesc in care m-a « tras » curentul! Ar trebui sa rezolve si problema asta:). Ghidul ne spune lucruri interesante, spre desoebire de alte locuri. Aflam si ce reprezinta cifra 7 din numele aparatelor sau mai bine zis aflam ca nu reprezintă nimic, e o cifra care « da bine » la marketing. Doar cifra din mijloc reprezinta ceva , 4,7, 8 e ordinea in care au fost construite. Uzina are 20.000 de angajati, politie proprie, restaurante, cafenele si buticuri dar nici un Starbucks:) Si uite asa am ajuns la cel de-al doilea nume celebru legat de Seattle. Al treilea e Microsoft, Seattle fiind orașul in care s-a nascut Bill Gates.

Vizita se incheie in muzeul Future of Flight si aici e liber la poze, inclusiv pe terasa de unde se vad avioanele care-si asteapta propriarii: British Airways, ANA, JAL etc dar si un enorm DreamLifter, avionul burtos care aduce piesele Boeingurilor la Seattle.

Cand se termină vizita e devreme inca. Iar ne-am trezit cu noaptea in cap si am fost primii aici la Boeing, la 8h30 . Avem timp si de cumpărături (Walmart sosiiim) si de înghițit un burger cam cat o roata de Boeing de si ajungem si in cartierele mai ferite ale Seattle: Fremont si Ballard.

In Fremont n-am gasit loc de parcare, ne-am multumit cu statuia trollului vazuta din masina si la fel cu statuia lui Lenin. Trollul de sub pod e deosebit de urat si nici nu e prea clar ce e cu el acolo dar strange si el o mâna de vizitori. Statuia lui Lenin au adus-o din Slovacia si au plantat-o la un colt

Old Ballard e un cartier vechi care aduce a Europa. Diferit de tot restul de cartiere pe care le-am văzut pana acum.

Atractia cartierului e ecluza pe unde trec somonii in cautarea lacului Washington dar mai ales focile la care ne-am holbat si noi minute in sir… Pana cand ne hotaram sa reluam ferry spre « casa »…

Laisser un commentaire